Veganmousse med jordgubbar

Denna ljuvliga jordgubbsmousse är helt fri från animaliska livsmedel och passar perfekt som efterrätt. Börja med vegangrädden och avsluta med purén som sedan blandas ner i grädden.

Grädde – gör så här:

  1. Vispa samman kokosmjölk, kokosgrädde och socker i en medelstor kastrull.
  2. Häll i Agar Agar-pulvret och vispa kraftigt för att undvika klumpar. Låt koka upp på medelhög värme och rör om försiktigt då och då.
  3. När grädden kokat upp, ta bort kastrullen från värmen och vispa ner vaniljextraktet.  Låt svalna till rumstemperatur och ställ sedan in kastrullen i kylskåpet.
  4. Låt stå i minst tre timmar, eller tills grädden är helt fast.
  5. Skrapa ur den stelnade grädden och häll ner i en mixer och mixa till en slät puré. Till en början kommer smeten att se torr och kornig ut, men ge maskinen tillräckligt med tid att mixa hela smeten.
  6. När smeten är silkeslen och mjuk är grädden klar. Låt stå i kylen och påbörja purén.

Jordgubbspuré – gör såhär:

  1. Låt jordgubbar koka upp i en kastrull tillsammans med vatten och citronsaft tills jordgubbarna har löst upp sig
  2. Använd en stor sil och sila bort eventuella kärnor, bitar och trådar som finns kvar.
  3. Häll ner agar agar-pulvret och vispa smeten, låt sedan koka upp under omrörning till runt 45 grader.
  4. Häll över jordgubbssmeten i en skål och låt svalna i rumstemperatur. När jordgubbssmeten har stelnat lite, blanda ner den i grädden tillsammans med florsockret. Vispa försiktigt för hand tills du får en jämn mousse-aktig smet.
  5. Förvara i kylen till servering

Ingredienser grädde

4 dl (en burk) fet kokosmjölk
1 dl kokosgrädde
6 msk strösocker
2 tsk Agar Agar-pulver
1/2 tsk vaniljextrakt från Khoisan Tea

Ingredienser jordgubbspuré

 225 g frysta jordgubbar
1,5 msk florsocker
1 dl vatten
2 tsk citronsaft
0,75 tsk agar agar-pulver